Eesti Tantsuhuvihariduse Liidu pöördumine seoses JJ-Street tantsukooliga

 

Kahetsusväärselt on liiga pikalt tantsukogukonnas olnud teada JJ-Streetiga seonduvad probleemid, kuid nendele pole olnud tõestust ning erinevad katsed teemat tõstatada või neile viitamised olulistele osapooltele, ei ole tähelepanu leidnud.

Tänaseks on ajakirjanikud Laura-Marleene Jefimov ja Mikk Pärnits avalikkuse ette toonud põhjaliku uurimistöö Levilas ilmunud artikliga “Ära vanematele räägi: JJ-Streeti tume pool”

Artikkel teadvustab süsteemset mõjuvõimu kuritarvitamist ning oma positsiooni ära kasutamist JJ-Streetis, mille juhtfiguuriks on Joel Juht.

 

Mõeldes erinevatele osapooltele, teeme oma liidu poolt alljärgneva avalduse:

  1. hea tantsuõpilane, lapsevanem ja tantsuõpetaja, kes sa oled osa või olid osa JJ-Streeti kogukonnast ning sa tunned, et vajad toetust (et toimunut mõtestada, saada kindlust ja julgust lahkumiseks, leida uus tantsukool jätkamiseks, jagada läbielatut jm.), siis tea, et sa ei ole üksi. Sinu kõrval on palju inimesi, kes sind täna toetavad ning Eesti Tantsuhuvihariduse Liit organisatsioonina. JJ-Streeti poolsed kohtuga ähvardamised või muud ähvardused ei päde. Meil on suutlikkus sind kaitsta. Palun pöördu ning anna oma murest teada!
  2. hea tantsuõpilane ja tantsuõpetaja, kes sa osaled või osalesid JJ-Streetis ning sa arvad endiselt, et kõik on hästi ning plaanid jätkata – loe palun mitu korda Levilas ilmunud artiklit, loo endale võimalus, et taanduda ning siis otsustada, kelle või mille huvides tegelikult JJ-Street Tantsukool tegutseb.  Eestis on väga palju võimalusi tänavatantsu õppeks ja õpetamiseks, kus on toetav keskkond ja vastutustundlikud juhid.  Tasub mõelda, et mis on tegelikult ilusate sõnade ning hästi vormitud turundusstrateegia taga. Lõpuks on aga kõik igaühe enda otsustada ning valiku teed Sina. 
  3. hea lapsevanem ja tantsuõpilane, kes sa otsid tantsuõppe võimalusi – tea, et Eestis on väga toredad tantsukoolid ja vastutustundlikud tantsuõpetajad, kes hoolivad iga õpilase heaolu eest. Samas peame tõdema, et halbu erandeid võib olla, millest tulenevalt peab iga kooli sisseastuja ise tegema eeltööd, et näha ära selle kooli tegelikke väärtuseid ja kvaliteeti. Paraku meil ei ole veel Eestis kehtestatud huvihariduse kvaliteedi standardeid, mis aitaksid kinnitada, et pakutav õpe on õpilast toetav. Hea uudis on see, et Haridus- ja Teadusministeerium on need protsessid algatanud ning teeme selles osas nendega koostööd.
    Kuidas toimida praegu? Näiteks: uuri põhjalikult tunde andvate tantsuõpetajate, -treenerite tausta ja kvalifikatsiooni; leia mõni tuttav või tuttava tuttav, kes on tantsuvaldkonnas tegutsev professionaal, et saada kinnitust või nõuannet; küsi soovitusi Eesti Tantsuhuvihariduse Liidust; jälgi kriitilise ja analüütilise meelega, millised on kooli väljaütlemised, sündmused; soovitame lapsevanemal külastada ka mõnda tundi või uurida kas korraldatakse avatud tunde; kuula lapsevanemana oma lapse muljeid ja kommentaare tantsukoolis toimuvast jne.
  4. hea tantsukogukond – toetame omalt poolt igakülgselt kõiki neid, kes seda vajavad kogu selle JJ-Streeti juhtumi valguses ning teadvustame olukorra tõsidust neile, kes seda veel ei mõista.

Seisame selle eest, et “Kvaliteetse tantsuhuvihariduse põhimõtted” ning selles sisalduv tantsuhuvihariduse hea tava (leiad lehelt: http://www.tantsuharidus.ee) ei oleks pelgalt dokument vaid igapäevane normaalsus, millest lähtub iga valdkonnas tegutsev osapool. 

 

Täname Laura-Marleene Jefimovat ja Mikk Pärnitsat ning kõiki neid julgeid info jagajaid, kes avasid ajakirjanikele JJ-Streetiga seonduvaid isiklikke valusaid fakte ja teemasid. Kõik see on võimaldanud avalikkuse ette tuua probleemi, mis on pikalt tantsukogukonnas keerelnud. Avalikkuse ette toodud probleem ja faktid aitavad kaitsta ja toetada kahju saanud õpilasi ja õpetajaid ning õpetavad meid kõiki paremini märkama huvihariduse pakkujaid, kes tegutsevad valedel eesmärkidel.